December végi vízimadár-szinkron a Balatonon

A Balaton ősszel és télen vonzó célpont a madarászok számára mivel a tavon minden évben sok ritka és szórványos faj fordul elő, azonban a hazai megfigyelők csak a tó egy-egy szeletét járják be, a gyakoribb fajokra nem fordítanak akkora figyelmet, ezért azok tömegeiről nem is kaphatnak a tó egészére nézve egy átfogó képet. A 2022. decemberi végi madárszámlálás ízelítő arról, hogy milyen madármennyiségek fordulnak elő Közép-Európa legnagyobb taván.

 

A Balatonon ősztől tavaszig rendszeresen végeznek vízimadár-szinkronfelméréseket. Novemberben és januárban dr. Kovács Gyula csapata, októbertől márciusig pedig Gál Szabolcs, Szász Előd és segítőik havonta megszámlálják a víztesten előforduló madarakat. 


Barátréce csapat (Fotó: Szász Előd)

Ezek a felmérések korábban nem voltak szinkronban a Vonuló Vízimadár Monitoring programmal, ezért a jövőben szeretnénk, hogy a Balatonról származó adatok is megjelenjenek az országos adatok között.

Sajnos a tavon az időjárás (közepes erősségű szél és a párás idő) erősen befolyásolhatja a felmérést, mivel a beljebb mozgó vöcsköket, récecsapatokat a rossz körülmények esetén már nem lehet látni, határozni. Ezért nehéz előre kijelölni egy fix napot a szinkronra. A MAP adatbázisba már eddig is sok adat került fel a Balatonról, a jövőben erre szeretnénk még nagyobb hangsúlyt fektetni és mindenkit arra buzdítani, hogy a gyakoribb fajokat is számolja és töltse fel a MAP-ba.


Szárcsák (Fotó: Szász Előd)

Gál Szabolcs, Szász Előd és Pánya Csaba által a 2022. december 20-21-én megfigyelt madárfajokat és ezek példányszámait szeretnénk az alábbiakban közreadni.

Összesen 46 vízimadárfaj több mint 51 000 egyedét figyeltük meg a két nap során. A korábbi felmérésekhez képest a kontyos récék és a kercerécék mennyisége volt kiemelkedő. A két kárókatona fajból, hattyúkból, bukókból, fütyülő récéből is többet láttunk az ilyenkor jellemzőnél.


Fütyülő récék (Fotó: Gál Szabolcs)

A ludak egy része Balatonőszödnél a falu melletti vetéseken legelt (3000 lilik), Ordacsehinél pedig már sötétben volt egy nagy csapat, amelyik a tóra húzott éjszakázni (ez nincs bent az összesítésben).


Északi búvár ((Fotó: Szász Előd)

Más megfigyelők látták a szinkron napján a régóta a tavon tartózkodó halászsirályt is.

Összesen 46 faj 51052 egyedét figyeltük meg a két nap alatt:

 

Szász Előd

MME

VVSZ