Madárhatározó mobiltelefonos alkalmazás

Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület Android és iOS rendszereken futó mobiltelefonos alkalmazása 2016. áprilisában indult el a 157 leggyakoribb madárfajjal. 2018 áprilisától 210 további fajjal 367-re emelkedett a bemutatott fajok száma, ami már közel a teljes hazai madárfauna. 

Frissítve: 2021. december 14.

A Madárhatározó ikonja

Bosszankodott már azon, hogy látott egy ismeretlen madarat, de nem volt önnél madárhatározó? Ha van okostelefonja, akkor ez a probléma jelentős részben megoldódhat új, Android és iOS rendszereken futó telefonos alkalmazásunkkal! 
 

Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös munkájaként létrejött határozó azoknak készült, akik kezdő madarászként egy állandóan kéznél lévő határozó segítségével még egyszerűbben szeretnék megtudni, milyen madarat láttak a kertben, a parkban, az etetőn, az itatón. Magyarország első mobiltelefonos madárhatározó alkalmazása az alábbi funkciókkal rendelkezik:

  • Madárhatározás
  • Madárlexikon
  • Megfigyelés rögzítése
  • Játék
  • Adatfeltöltés a Madáratlasz Programba (MAP)
  • 367 madárfaj, 547 illusztráció és 203 hang

Az alkalmazásban használt illusztrációk Kókay Szabolcs munkái, a madárhangok egy része pedig Zsoldos Árpád hangfelvételei.

Köszönjük a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesületnek a közreműködést! 


Az OzoneNetwork "Egyenlítő" című műsorának 2016. áprilisi adásában a mobiltelefonos
madárhatározó alkalmazásról is szó volt – ez a riportrész 25:50-nél kezdődik, katt
a képre (Forrás: videa.hu)
.

 

Az applikáció feltöltése a telefonra

Az alkalmazás Android és iOS rendszereken fut, de kizárólag mobiltelefonokra lett fejlesztve, tableteken vagy egyáltalán nem, vagy rosszabb minőségben működik. 

Az alkalmazás letöltéséhez nem kell mást tennie, mint a Google Play áruházban (Androidos telefonok esetén) vagy az App Store-ban (iPhone telefonok esetén) a keresőmezőbe beírni azt, hogy „Madárhatározó”, majd a telepítésre kattintani, vagy ha már le van töltve a telefonjára, akkor a frissítésre kattintani.  Az áruházakban az alábbi kis ikon fog megjelenni:


Ezt az ikont keressük a Google Play vagy az
App Store áruházakban

 

Ha megtaláltuk az ikont, a telepítés gombra kell kattintani. Telepítés után csak keressük meg telefonunkon az ikont és kezdődhet is a határozás!

Ha telefonon olvassa, kattintson a linkekre, ami elviszi az apphoz:

Android telefonhoz ide >>
iPhone-hoz ide >>

A határozást menete 

1. A kezdő képernyőn válasszuk a „Madárhatározó” felületet, erre kattintva a következő képernyőn az „Ez mi lehet?”, „Madárlexikon” és „Játék” lehetőségekkel találkozhatunk. 

Az első lépések 

 

2. Ha határozni szeretnénk, válasszuk az „Ez mi lehet?” gombot, és már kezdődhet a határozás.

3. A következő képernyőn, egymás alatt három felületen ki tudjuk választani a meghatározni kívánt madár alakját, a legjellemzőbb színét és az élőhelyet, amin látjuk/láttuk a madarat. Ehhez menjünk a megfelelő kategóriára és ujjunkat jobbra-balra húzva a kijelzőn kiválaszthatjuk a kívánt beállítást. Nem feltétlenül szükséges mind a három kategóriát leszűkítenünk, hiszen ha már az egyikben kiválasztottunk egy szűrési feltételt, az alkalmazás legalul, a narancssárga mezőben kiadja a lehetséges találatokat. Ezeket vagy megtekintjük, vagy ha túl sok találat van, tovább szűkíthetjük a találati listát. 

A szűkítési folyamat

Sokak kérését figyelembe véve a "Mi lehet ez" menüpont is bővült, a frissítés után a madár színének megadásánál több színt is kiválaszthatunk egyszerre. 
 


A színre koppintva választhatjuk ki a
kívánt színeket,
a számlálóban
megjelenik, hogy hágy színt
választottunk ki.


4. Ha a találati listát az ujjunkkal lefelé görgetve megtaláltuk a keresett madarat, kattintsunk a képére. A következő képernyőn megjelenik a madár részletes leírása, tudományos és angol neve, rendszertani besorolása, természetvédelmi értéke, és ha ezek jól elkülöníthetőek egymástól, akkor a hím, a tojó és a fiatal madár ábrája is. Ahol több kép szerepel egy fajhoz, a képen ujjunk jobbra-balra csúsztatásával tekinthetjük meg a további képeket. 

 


Az évszakra nem jellemző fajok
külön sorba kerülnek

 

További határozási segítségként meghallgathatjuk a madár hangját is, ha pedig még többet szeretnénk megtudni a madárról, az adatlap alján található „Többet akarok tudni” gomb  ellátogathatunk az MME honlapjának Magyarország madarai oldalára. Itt bővebb fajleírást, gyűrűzési- és állományadatokat is találunk, valamint videókat és fotókat is nézegethetünk. Ez utóbbi két funkcióhoz internet kapcsolatra van szükség. 

Így fest a madarak adatlapja

Madárlexikon

Ha nem határozni szeretnénk, hanem csak úgy ismerkedni a madarakkal, kattintsunk a „Madárlexikon” funkcióra, ami az alkalmazásban található összes fajt tartalmazza abc sorrendben. 

 

Játék

Az applikáció játék funkciójával a fajismeretünket vagy éppen a frissen megszerzett tudásunkat is próbára tehetjük. 


A jobb felső sarokban látszódik, hogy
hány "életünk" van még

Adatfeltöltés a Madáratlasz Programba (MAP)

A MAP egy olyan, hazánkban egyedülálló madármegfigyelő és adatgyűjtő akció, mely alapján el lehet majd készíteni a fészkelő madárfajok első részletes magyar Madáratlaszát. Ez nemcsak a hazai fészkelő fajok előfordulásáról, hanem azok mennyiségének az országon belüli eloszlásáról is tájékoztat majd. Mindezt úgy, hogy a továbbiakban folyamatosan frissíthetjük annak adatait, a nagyszámú közreműködő és a kialakításra kerülő online adatbázis révén.

A Madárhatározó alkalmazásban kizárólag az úgy nevezett Alkalmi megfigyelés feltöltésére van lehetőség, aki a komolyabb Listás adatfeltöltésre szánja rá magát, azt csak a map.mme.hu oldalon tudja megtenni.

Fontos, hogy csak olyan fajt töltsünk fel, melyet 100%-os biztonsággal meg tudtunk határozni, és ha az adatlapon valamiben nem vagyunk biztosak (mint például a fészkelési valószínűség), inkább hagyjuk üresen azt a kategóriát. 


A Madárhatározó mobil alkalmazással néhány egyszerű lépésben rögzíthetőek az
alkalmi megfigyeléseink. Az eszköz (mobiltelefon, táblagép) GPS-ét érdemes
bekapcsolni, a gyors és pontos helymeghatározás végett, valamint
felmerülő kérdések esetén az (i), azaz info gombra bökni.


A rutinos MAP-ozók a fészkelési valószínűséget (FV kódot), az egyedszámot és egy rövid 
megjegyzést is hozzáfűzhetnek a megfigyeléshez!


Mentés, rögzítés és törlés - a mobil alkalmazásban mentett vagy rögzített adatokat
vissza lehetnézni, szükség esetén módosítható vagy törölhető is.

Használatra fel!

Reméljük, mindenki kedvét leli a mobiltelefonos alkalmazásban és megtalálja a fajt, amire kíváncsi volt! Annak érdekében, hogy az applikáció a sokféle okostelefonon és ezek különböző operációs rendszerein is hibamentesen fusson, sok tesztelésre van szükség. Amennyiben valamelyik funkciónál hibát észlel, kérjük, írja meg nekünk a hiba leírását a telefonja típusával és a szoftver verziószámával egyetemben az mme@mme.hu email címre. Köszönjük! 

A Madárhatározó app Adatvédelmi tájékoztatóját >>ITT<< olvashatja el.