Táborok

Az MME helyi csoportjai, tagjai és aktivistái országos tábori hálózatot működtetnek évtizedek óta. A táborok többségében madárgyűrűzés folyik, elsősorban a nyári és téli vakáció időszakában, de a legnagyobb központokban - a madárgyűrűző
állomásokon - egész évben.

Madárgyűrűző állomások

A táborok és a madárgyűrűző állomások rendkívül izgalmas, sehol másutt meg nem tapasztalható élményeket kínálnak a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt - legyen szó akár egy napos látogatásról, akár több napos részvételről. A madármegfigyelés, a kézbe fogható madarak, a természetközeli életmód, a közösségi élmények és az esti tábortűz nemcsak életre szóló emléket jelentenek, de sok gyereket a természetvédelmi, biológus, ökológus vagy agrár pályára irányítanak.

Mindenkit szeretettel várunk!

A madarász táborok nemcsak kutatási helyszínek, az itt folyó munka másik fontos célja az ismeretterjesztés, utánpótlásképzés (felnőtteké is!), ezért bárki, bárminemű madártani, természetjáró, táborozási ismeretek nélkül is jelentkezhet.

Milyen munka zajlik a táborainkban?

Táboraink többségében a tudományos célú madárbefogás és -gyűrűzés képezi a központi tevékenységet (részletesen a madárgyűrűzésről >>). Emellett sok helyen folyik távcsöves madármegfigyelés (faunisztika), botanizálás, de kirándulni is lehet. Az egyes táborok programjairól a tábori tájékoztatókban olvashatnak.

Ellátás és körülmények

A madárgyűrűző táborok - az itt folyó munka jellege - miatt szép természeti környezetben működnek, ahol sok esetben csak sátorban lehet lakni; így remek lehetőséget kínálnak a nomád jellegű élet néhány napos kipróbálására. A nagyobb madárgyűrűző állomások némelyikén korlátozott számban rendelkezésre állnak szobák és ágyak is. A táborokban a mindennapi élet alapfeltételei (hideg és meleg étkezés, mosakodás, zuhanyozás, WC) természetesen biztosítottak; a körülményekről az egyes táborok saját tájékoztatóiban olvashatnak, illetve a szervezőknél érdeklődhetnek. 

Ki és miként vehet részt?

Első táborozó gyerekek felnőtt kísérő nélkül többnyire 14-16 éves kortól vehetnek részt a táborok munkájában. A gyerekek mellett természetesen felnőtteket is szeretettel várunk. A madarász táborok egyik legnagyszerűbb vonása, hogy gyerekek és felnőttek együtt és egymásért dolgoznak mind a kutatásban, mind a napi jólét megteremtésében és fenntartásában.

Mit vigyek magammal?

A madarász táborokba alapvetően ugyan azokat a felszereléseket kell magunkkal vinnünk, amit egy családi üdülésre is magunkkal vinnénk. A nomád életmód, a madárgyűrűzés és a madármegfigyelés miatt az alábbi extrákra lehet szükség (ezek military és hegymászó boltokban, részben az MME boltjában is beszerezhetők):

      Nélkülözhetetlen táborozási specialitás:

  • hátizsák (vázas kialakítású, erős, tartós, kellően nagy [60-100 l-es] legyen)
  • hálózsák (lehetőleg +5 - 0 Cº körüli komfortfokozatú kapucnis "múmiazsák")
  • polifoam derékalj (lehetőleg ne a legvékonyabb, legpuhább változatot válasszuk)
  • sátor (víz- és szélálló legyen, ami sajnos a 15.000 Ft alattiakról nem mondható el) 
  • gumicsizma
  • esőruházat
  • fejlámpa (LED-es, vízálló, megbízható legyen; a legjobb a Petzl márka)
  • acél bögre (legalább 2,5, de inkább 5-9 dl-es)
  • tábori acél étkészlet (lehetőleg konzervnyitós tartóval)
  • tányér (ebből is legjobb a tábori acél változat)

      Jól jöhet:

Aktuális táboraink 2022-ben

Egyesületünk közel 50 éves fennállása alatt, mindig nagy hangsúlyt fektetett a szemléletformálásra és az utánpótlás nevelésre, amelynek legjobb eszköze a táboroztatás, így nem volt rá még példa, hogy ezen a majdnem fél évszázad alatt szervezetünk ne fogadott volna gyerekeket és felnőtteket a nyári szünet idején. Helyi csoportjaink az alábbiak alapján működtetnek táborokat:

Baranya megye

42. Sumonyi Nyár-őszi Madárgyűrűző Tábor

Tudnivalók:
◼ A tábor félnomád jellegű, madárgyűrűzéssel és madármegfigyeléssel foglalkozik.
◼ A részvételi szándékot az 1 - 8. csoportokra vonatkozóan a „Jelentkezési lap”-on lehet jelezni a Baranya Természeti Értékeiért Alapítványnál vagy az MME Baranya Megyei Csoportjánál (7622 Pécs, Siklósi út 12.). A „Jelentkezési lap” elektronikusan is beküldhető a baranya@mme.hu vagy a baranyamadar@baranyamadar.hu címre. A 9 - 14. csoportokra vonatkozóan telefonon (20/334-4608) is elfogadunk jelentkezést.
◼ Az 1-8. csoportokban max. 20 fő részvételét tudjuk biztosítani. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében vesszük figyelembe. Előnyt élveznek az MME tagsággal rendelkezők, a rendszeresen Sumonyba járó tapasztalt táborozók, továbbá azok, akik egész hétre jelentkeznek
◼ A jelentkezés alsó korhatára 13 év. A korhatár alatt csak szülői felügyelet mellett engedélyezzük a részvételt.
◼ Dolgozók jelentkezését lehetőleg a 6 - 14. csoportokba kérjük.
◼ Elhelyezés épületekben, 2 - 6 ágyas szobákban. Sátras elhelyezésre is van lehetőség, de ilyen igény esetén a sátorról a résztvevőknek kell gondoskodniuk.
◼ A jelentkezéseket lehetőleg egy teljes hétre kérjük, de néhány napra történő jelentkezést is elfogadunk abban az esetben, ha a csoportok létszáma nem teljes.
◼ Az 1 - 8. csoportba történő jelentkezés esetén a csoportbeosztásról június 10-ig mindenki visszaigazolást kap. A részvételi díj befizetéséhez utalványt mellékelünk, amin az összeget az előírt határidőig be kell fizetni. A befizetés átutalással is teljesíthető a visszaigazolásban megadott számlaszámra.
◼ A 9 - 14. csoportokra vonatkozóan a visszaigazolás a jelentkezést követő néhány napon belül történik levélben, telefonon vagy elektronikus levélben. A tábordíjat ebben az esetben a táborba történő érkezéskor személyesen kell befizetni.
◼ A tábor szabadon látogatható, de a látogatási szándékról előzetesen értesíteni kell a táborszervezőt. Részvételi, regisztrációs stb. díjat a látogatóknak nem kell fizetni.
Jelentkezési határidő:
1 - 8. csoport: május 25.
9 - 14. csoport: az aktuális időpont előtt legalább 2 héttel.
Részvételi díj:
1 - 8. csoport:
Egész hétre MME tagoknak és az alapítvány önkénteseinek teljes ellátással: 16 000 Ft.
Egész hétre más táborozóknak teljes ellátással: 21 000 Ft.
Egy napra MME tagoknak a táborban történő alvással, teljes ellátással: 2 300 Ft.
Egy napra egyéb táborozóknak a táborban történő alvással, teljes ellátással: 3 000 Ft.
9 - 14. csoport:
A táborozási napok vagy hetek számától függetlenül az MME tagoknak egyszeri 500 Ft, más táborozóknak egyszeri 800 Ft. Akik részt vettek az 1 - 8. csoport valamelyikének munkájában, azoknak ezt a részvételi díjat már nem kell befizetni. Ezekben a csoportokban az élelmezésről mindenki saját maga gondoskodik.
Hozni kell:
1 - 8. csoport:
Hálózsák, sátras elhelyezési igény esetén sátor és matrac, esőköpeny, gumicsizma, megfelelő öltözet, egyéni tisztálkodó felszerelés, zseblámpa vagy fejlámpa tartalékelemekkel, távcső (ha van), névvel ellátott ivópohár, jegyzetfüzet, íróeszköz.
9 - 14. csoport:
Hálózsák vagy megfelelő mennyiségű takaró, esőköpeny, gumicsizma, az évszaknak megfelelő öltözet, egyéni tisztálkodó felszerelés, WC papír, zseblámpa vagy fejlámpa, jegyzetfüzet, papucs, távcső (ha van), íróeszköz, megfelelő mennyiségű élelmiszer (a helyi élelmiszerboltban bevásárlásra van némi lehetőség).
Megjegyzés: Amennyiben a járványügyi helyzettel kapcsolatban esetleg újra korlátozó intézkedésekre kerülne sor, azokat a táborozás folyamán kötelező lesz betartani. A jelentkezők erről külön értesítést fognak kapni.
Jelentkezési lap

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

XXXVII. Bódva-völgyi Vonuláskutató és Természetvédelmi Tábor,
Perkupa (előzetes időpont: 2022. augusztus 15. és október 27. között).
Információ: Huber Attila (epitheca72@gmail.com)

IX. Tiszalúci Madárgyűrűző Tábor 
Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet, Bátka-köz
Időpont : 2022.07.23. - 2022.08.07.
Információ: Somoskői Péter (spsomoskoi@gmail.com)

Zempléni madarásztábor
2022. augusztus 15-21. között Boldogkőújfaluban.
Program: Madármegfigyelés, madárgyűrűzés, madarász- és fotós túrák, növényismeret, kirándulás a csurgói házhoz és a közeli kőtengerhez, odúkészítés, íjászkodás, esténként vetítéses előadások, és egyéb közösségi programok várnak. A tábor alatt is lesz lehetőség könyvek, kiadványok vásárlására, idei szóróanyagok és újabb kitűzők beszerzésére.
Szállás: sátorban (saját sátor, hálózsák szükséges)
Helyszín: https://goo.gl/maps/CLmJrrQk8EUC4kXm7
Ellátás: közös tábori sütés-főzés, bográcsozás, napi 1 étkezésre meleg ételt biztosítunk, hideg élelemről, innivalóról saját igény szerint mindenki magának gondoskodik (vásárlás megoldható).
Részvételi díj: MME tagoknak ingyenes
További információ, jelentkezés:
Béres István 30/526-7409
Balogh Katalin 20/267-2963
Közösségi oldal: https://www.facebook.com/mmezemplenihcs/
Esemény: https://www.facebook.com/events/7790943464279008

Győr-Moson-Sopron megye

Fehértói Madarász Utánpótlás Tábor BETELT (nem tudunk már jelentkezőket fogadn)i

2022. július 24. – július 30. (6 éjszaka)
Helyszín:Fehértói Madárvárta
Érkezés: 2022. július 24. vasárnap délután: 15:00-tól
Távozás: 2022. július 30. szombat: 12:00-ig
Korhatár:10-16 év között Maximum 25 fő vehet részt a táborban!
Amit biztosítunk:
- egész napos változatos és sokszínű madarász programok
- napi 3x-i főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora)
- sátorozási lehetőség (saját sátorról magának kell gondoskodni!)
- vizesblokk a Madárvárta épületében
Az ebéd elfogyasztása Fehértó település vendéglőjében történik, megközelítés biciklivel. Kerékpárok korlátozottan állnak rendelkezésre, ezért kérjük, mindenki hozzon magával!
Ár: 25 000 Ft/fő - fizetés a táborvezetőnél a beérkezés napján, a helyszínen.
Tervezett programjainkból egy kis ízelítő: madárgyűrűzés, távcsöves madármegfigyelés, séta a tó körül, madárodú-készítés, ismerkedés a madárfelmérési módszerekkel, éjszaka hangjai, éjszakai túra, bagolyköpet-vizsgálat, kisemlős-határozás, botanikai túrák, tesztverseny

Házirend, Leírás, Jelentkezési lap

Hajdú - Bihar megye

Madárgyűrűző tábor Hortobágy-Halastón
A tábor a Magyar Madártani Egyesület Hajdú-Bihari Csoportja és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében valósul meg két turnusban:
2022. augusztus 8-12.
2022. augusztus 22-26.
Korhatár: 10 év felett
Részletek
Jelentkezési lap

Komárom - Esztergom megye

XXXII. Hopp Ferenc Madarásztábor
A tábor időtartama: 2022. július 18- augusztus 24., augusztus 1-27.
Jelentkezz és érdeklődj: Bátky Gellért 30/583-8636; gellert.batky@gmail.com, Csonka Péter 30/663-4659; csonkapeter8@gmail.com
A tábor célja: A táj és annak természeti értékeinek megismertetése, hagyománytisztelő szemlélet átadása. Természetközelben megismerni a madarakat, valamint felfedezni a természetben rejlő szépségeket. A madárhatározással és a madárgyűrűzéssel kapcsolatos ismeretek elsajátítása. Mindezt egy nagyon jó hangulatú társaságban.
Intervallumok:
július 18-24.: utánpótlás nevelő tábor
augusztus 1-27.: klasszikus tábor
Tábordíj: A folyamatban lévő pályázatok, támogatói tárgyalások miatt csak július elejére alakul ki.
A tábor jellege és helyszíne: A tábor nomád Naszály, Ferencmajori-halastavak területén.
Elhelyezés: A táborozók saját sátraiban, illetve hálózsákjaiban. Tisztálkodási lehetőség lajtból van megoldva, valamint a naszályi Általános Iskola tornaterméhez tartozó vizesblokkban, zuhanyzóban.
Megközelítés: Tata irányából Naszály településre érkezve jobbra az első ház előtt merőlegesen letér egy bitumenes út. Erre rá kell hajtani. Sorompón áthaladva balra letér egy földút. Ezen haladva beérkezik a rendezvény helyszínére a látogató.
Fontos tudnivalók: Elsősorban önálló, diákok, fiatalok, érdeklődők jelentkezését várjuk. A madarak ismerete nem feltétel, de kifejezetten a madarak és a természet iránt érdeklődő fiatalokat várunk. Jelentkezni (név, kor, levélcím, telefon, e-mail cím és a részvétel időtartama) a megadott elérhetőségeken a tábor ideje alatt folyamatosan lehetséges! Esetleg fennálló orvosi panasz esetén a regisztrációval egyidejűleg feltétlenül jelezni kell!
FONTOS! A madárgyűrűzés augusztus 27-dike után is folytatódik a Madárvártán, ami már önellátó és csak hozzájárulási költséget kérünk, melynek összege 300,-Ft/nap/fő.

II. Ferencmajori Madarász Utánpótlás Tábor BETELT (nem tudunk már jelentkezőket fogadn)i
2022. július 17.- 23. (6 éjszaka)
Helyszín: Naszály, Ferencmajori Madárvárta
Tata irányából Naszály településre érkezve jobbra, az első ház előtt, merőlegesen letér egy bitumenes út. Erre rá kell hajtani. Sorompón áthaladva balra letér egy földút. Ezen haladva beérkezik a tábor helyszínére. (GPS koordináták: 47.694583, 18.271874)
Érkezés: 2022. július 17, vasárnap délután 15:00-tól
Távozás: 2022. július 23, szombat 12:00-ig
Az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület megszervezi II. Madarász Utánpótlás táborát, amelyre minden természetkedvelő fiatalt szeretettel vár.
Elsősorban Komárom-Esztergom megyei, a madarászat és a természetvédelem iránt érdeklődő gyerekek jelentkezését várjuk. A tábor jellege nomád, elhelyezés saját sátorban.
A maximális tábori létszám 20 fő.
Korhatár: 10-16 év
Jelentkezni az alábbi google forms linken lehet: https://forms.gle/gfeXfXVX18AmNpgP7
Jelentkezési határidő: 2022. június 26.
Mi biztosítjuk: Egésznapos, változatos madarász programok. Szállás sátorban, amit mindenki saját maga kell hozzon! Naponta három étkezés (reggeli, friss, meleg ebéd, vacsora). Zuhanyzási lehetőség a falu felújított tornatermében.
A tábor ára: 25 000 Ft/fő
Programunk: madárgyűrűzés, madárodú készítés, madár állomány felmérés, bagolyköpet vizsgálat, éjszaka hangjai túra, csapatversenyek
A járványügyi helyzet miatt a programok és az előírások folyamatosan változhatnak!
Bővebb információ az alábbi elérhetőségen: Kis Réka: reka.levelek@gmail.com +36302520825 Lippai Károly: lippai.karoly@mme.hu +36303073792

 

Pest megye

Farmosi Madárgyűrűző és Vonuláskutató tábor
Időpont: 2022. július 18-tól szeptember 11-ig.
Helyszín: Farmos, gátőrház (GPS: 47.3595302; 19.8274247)
A korábbiakhoz hasonlóan ebben az évben is szeretettel várjuk az érdeklődőket, akik a madárgyűrűző tevékenységen kívül bepillantást nyerhetnek egy igazi nomád tábor hétköznapjaiba éppúgy, mint a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet roppant gazdag növény- és állatvilágába.
Ajánlott korosztály: 12 éves kortól; alatt szülői kísérettel.
Részletek
További információk: Sári Gergő sarig@dinpi.hu

Börzsönyi Természetvédelmi Tábort (BTT), Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor (BOTT)
Helyszín: Börzsöny, Királyrét.
Programok: madárgyűrűzés, botanika, erdészet, geológia, hidro-ökológia, rovarászat, hegyi túra és sok játék.
Elhelyezés: sátrakban, erdei tisztáson, teljes ellátás.
Első turnus (BOTT): július 18-tól 30-ig.
Második turnus (BTT): augusztus 1-től 13-ig.
Táborainkat felső tagozatos (5-8 évfolyamos) gyerekeknek szervezzük.
Jelentkezés
Információk

Tolna megye

Dombóvár tüskei Madárvárta
1. turnus: Természetvédelmi és ornitológiai tábor:
Helyszín: Dombóvár-Tüske, Horgásztavak (Madárvárta)
Időpont: június 27 – július 2. Érkezés 27-én vasárnap 18 órától, távozás (pénteken) 15-17 óra között.
Elhelyezés: faházban, ill. saját sátorban egyéni igény esetén. Ellátás: az első étkezés hétfőn reggeli, az utolsó étkezés pénteken ebéd Napi 4 étkezés /reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora)
Program: Odúlakó madárfajok hazánkban. Amit a hazai harkályokról tudni kell. Madárbefogás és gyűrűzés; Bagolyköpet vizsgálat; Madárismeret stb.
Költség: 30.000 Ft./fő (ellátás, szállás, buszköltség, belépők, napi 6 órás szakmai program, foglalkozások anyagköltsége, jutalmazás) Egyeztetett időpontban csoportokat vagy osztályokat is fogadunk.
2. turnus: Vonuláskutató és madárgyűrűző tábor
Helyszín: Dombóvár-Tüske, Horgásztavak (Madárvárta)
Időpont: augusztus 22-26 (5 nap)
Érkezés: augusztus 21-én 18-20 óra között
Elhelyezés: faházban, ill. saját sátorban (kérésre). Ellátás: napi 4 étkezés
Program: 6-21 óráig gyűrűzés, faunisztikai megfigyelés különböző élőhelyeken, közben odútelepek ellenőrzése, hat hálóálláson 300 m madárbefogás, diavetítés, fakultatív programként faunisztika és gyűrűzés a Béka- tavaknál és a tüskei tölgyesben
Költség: 25.000 Ft (ellátás, szállás, egy buszköltség)
Érdeklődni: Nagy Sándor, 7200 Dombóvár, Dombó P. u. 42/a
Telefon: 30/296-4501, e-mail: mme28dvar@gmail.com
Madarászok (14 éves kortól), szakkörösök, baráti csoportok, családok jelentkezését várjuk, jelentkezés esetén a lapra kérjük az e-mail címet.
 www.madarvarta.atw.hu


Mindenkinek jó táborozást kívánunk - találkozzunk a terepen!

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019) külső borító
Amennyiben érdekli az óvodákban és iskolákban, a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)