Madarász suli

Madarász ovi, madarász suli foglalkozásaink fő célja - az ismeretterjesztés mellett - a gyermekek természet iránti érzékenységének kialakítása, megszilárdítása, fejlesztése. Napjainkban egyre szélesebb körben elfogadott az a szemlélet, hogy civilizációnk fennmaradásához elengedhetetlen a természet hatékony védelme. Hatékonyan megvédeni pedig azt tudjuk, amit ismerünk, tisztelünk és szeretünk.

Madarászat (Fotó: Orbán Zoltán)

A környezeti nevelést kiemelten kezelő zöld óvodákhoz hasonló kezdeményezéssel az iskolák is rendelkeznek. Az Ökoiskola cím azon iskolák munkájának legmagasabb szintű állami elismerése, melyek iskolafejlesztési, pedagógiai munkája kiemelkedően magas színvonalon képviseli a környezeti nevelés, a fenntarthatóság-pedagógia értékeit. A Madarász suli programban részt vevő iskolák a tanári kar és a diákok hozzáállásának, az elvégzett infrastrukturális fejlesztéseknek (odúk, etetők, itatók) és a foglalkozásokon való részvételnek köszönhetően sok elemében már teljesítik az ökoiskolai kritériumrendszert.

"... és képzeld, ekkora madarat láttam!" (Fotó: Orbán Zoltán)
"... és képzeld, ekkora madarat láttam!" (Fotó: Orbán Zoltán)


Madarász suli program

A foglalkozások az tanévhez igazítva szeptembertől – javasoltan havi egy alkalommal – május végéig tartanak, 45 perc időtartamú tantermi órák, vagy terepi foglalkozások.

1. Madárbarát iskola

2. A madarak érzékszervei

3. Mit tehetek a természet- és környezetvédelemért?

4. A madarak vonulása

5. Játékos madárismeret

6. Állatok a városban

7. Csőrök és lábak

8. Az év madara

A foglalkozás alapdíja: osztályonként 14.500 HUF / alkalom 

További együttműködésre és kedvezményre ad lehetőséget az MME Madárbarát kert programja, illetve az MME intézményi tagság.

A "Madárbarát iskola" cím elnyerésének feltétele - a regisztrációt és regisztrációs díj befizetését követően - a madárvédelmi tevékenységek bemutatása (legalább egy mesterséges madárodú kihelyezés, itató folyamatos működtetése, téli madáretetés), amely az MME által kiküldött elektronikus jelentőlap segítségével történik. A jelentőlap pozitív elbírálását követően történik a cím odaítélése és az igazoló tábla kiküldése. (Átfutási idő min. 3 hónap.) További információ a Madárbarát kert programról itt érhető el.

A "Madárbarát iskola" címet elnyert intézményeknek és/vagy MME intézményi tagoknak a foglalkozás csoportonként 14.000 HUF / alkalom áron érhető el.

A foglalkozások sorozatban vagy különállóan is kérhetőek.
Az oktatási év elején, augusztus 15. és szeptember 30. között megrendelt teljes sorozatokra alkalmanként 500 HUF kedvezményt adunk, amennyiben az időpontokat megrendeléskor a teljes oktatási évre egyeztetik, ezzel segítve kollégáink munkáját. A kedvezmények nem összevonhatók!

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy

- az MME oktatási munkatársai elvi okokból élő állattal nem dolgoznak a foglalkozásokon!

- kültéri és beltéri foglalkozásainkon egyaránt, a teljes időtartam alatt szükséges a megrendelő részéről felnőtt kísérő jelenléte is.

Madarász Suli programunk elsősorban Pest megyében, Budapesten és környékén, illetve további néhány vidéki helyszínen érhető el. A pontos helyszínekről és lehetőségekről érdeklődjön az alábbi elérhetőségen:

Jelentkezés, további információ: oktatas@mme.hu

Oktatási munkatársaink:

Dr. Benedek Veronika - oktatási koordinátor

"A természet összefüggéseit felnőttként sem késő megismerni, viszont semmivel nem pótolható az az élmény, amikor egészen kisgyermekkortól a természettel összhangban élünk és készségszinten értjük, miért puha a bagoly röpte, hogyan nő egy kicsiny magból hatalmas faóriás és hol a helye a póknak az élőlények ezer szállal szövődő hálózatában. Ez a lehetőség napjainkban kevesek számára adott, így ökológusként abban szeretnék segíteni, hogy e hétköznapi csodákat közelebb hozzam programjaink résztvevői számára, az élménypedagógia eszközeivel."

Erdei Noémi - oktatási munkatárs

"Biológusként végeztem, emellett biológiát és kémiát tanítottam általános- és középiskolásoknak. Több éve az MME tagja vagyok, fiatalkorom óta több szakosztály tevékenységébe is bekapcsolódtam (Varangymentő Akciócsoport, Rákosi Vipera Védelmi Program, madarásztáborok). A Budapesti Denevérvédelmi Csoport alapító tagjaként részt vettem gyerekcsoportok természetvédelmi programjainak szervezésében és lebonyolításában. Kiemelten fontosnak tartom a jövő generáció természetvédelmi oktatását, jelenleg Madarász Ovi és Madarász Suli foglalkozásokat tartok."

   

Névery Dorottya - oktatási munkatárs

"Voltam már kellemetlen szagokkal (bűzökkel) foglalkozó környezetmérnök, felszín alatti vizeket védő hivatalnok és szemléletformáló természettudomány-tanár egy alternatív gimnáziumban. Újabban saját upcycling márkámat (tty műhely) építgetem. Emellett ovisokkal kalandozom a madarak izgalmas világában. Nagyon élvezem."

Péter Dávid - oktatási munkatárs

"Gyermekkorom óta csodálkozom a természetre. Ennek élményét szeretném eljuttatni másokhoz is! Érdeklődésem miatt nem kerülhettem el a természettudományi tanulmányokat, majd az „emberfiókák” hívóhangja miatt a pedagógiait sem. Ez az egyik kifejlődési módja a környezeti nevelőnek. 2017 (az MME-nél 2019) óta tevékenykedem ebben az állapotban. Gyermektáborokban, kirándulásokon pedig már több mint tíz éve osztom meg tapasztalataimat."

Pócsi Ágnes - oktatási munkatárs

"Környezetvédelmi ökológusként fontosnak tartom, hogy a gyerekek megismerjék közvetlen és tágabb környezetüket, hogy megszeressék azt, és ezáltal kialakuljon bennük az az igény, hogy vigyázzanak rá. Anyukaként pedig annak örülök, ha a gyermekem sokat van a szabadban, mozoghat, játszhat kedvére a többi gyerekkel.  Jó pár éve ezért hoztam létre a Titokleső foglalkozásokat és táborokat. Egy ideje pedig abban a nagyon szerencsés helyzetben vagyok, hogy az MME környezeti nevelőjeként foglalkozhatok az óvodás és kisiskolás korosztállyal."

Az iskolák számára további együttműködési lehetőséget kínál az MME intézményi tagsági formája. Intézményi tagjaink éves tagsági díjuk befizetésével (12.000 HUF) jogosultak az évi négy alkalommal, évszakonként megjelenő Madártávlat magazin 3-3 példányára. (Átfutási idő 1-2 hét.)

 

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019) külső borító
Amennyiben érdekli az iskolákban, a lakótelepeken, a ház körül és a kertben
végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)