Vércsék védelmében a Mosoni-síkon

A „Mosoni-sík” elnevezésű, HUFH10004 kódszámú különleges madárvédelmi területen 102 mesterséges költőláda és odú van kihelyezve, amelyek elsősorban a vércsék költésének elősegítését szolgálják. A tavalyi rekord alacsony költési próbálkozás után az idei évben jóval több vércsepár nevelte fel sikeresen fiókáit a területen.

Vörös vércse (Fotó: Barna Viktor)

Összesen 19 pár vörös vércse foglalt ládát és 58 fióka repült ki. Költésenként átlagosan 3-4 fiókát repítettek sikeresen a felnőtt madarak, a legmagasabb fiókát számláló fészekalj 7 madárból állt. Érdekesség volt egy 9 tojásos fészekalj, amelyből csak 1 fióka kelt ki és repült ki. Egy kék galambok számára kihelyezett nagyméretű, zárt, D típusú odút is vörös vércsék foglaltak el, innen 5 fióka repült ki sikeresen. Természetes költőhelyen 2 pár vörös vércse nevelt fiókákat, egy szarkafészekben és egy vetési varjú fészekben az odútelepeink környékén.

Nagy örömünkre szolgált, hogy idén 1 pár kék vércse is egy általunk kihelyezett ládát választott fiókanevelésre. A 4 tojásból 3 fióka kelt ki és repült ki sikeresen. Idei évtől indult el az ún. „Steppe on border” LIFE projekt a Mosoni-síkon, melynek keretében a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve valósítunk meg kedvező feltételeket a kék vércsék (és túzokok) számára. A projekt keretében megfelelő táplálkozó-, költő- és pihenőhelyek kerülnek kialakításra.

Vércseláda telep a Mosoni-sík egyik akácosában (Fotó: Győrig Előd)

Vércseláda telep a Mosoni-sík egyik akácosában (Fotó: Győrig Előd)

Kék vércse fióka (Fotó: Bóna Krisztina)

Kék vércse fióka (Fotó: Bóna Krisztina)

A vörös vércsék mellett 3 erdei fülesbagoly pár is foglalt ládát, összesen 9 fiókát repítettek sikeresen.

A vércseládák mellett 2 kuvikodú is található a területen. A két láda közül egyet foglal immáron több éve egy kuvikpár, melyek idén is sikeresen kirepítették 6 fiókájukat. Az összesen 9 darab kihelyezett D típusú odúban seregély és mezei veréb költött.

Erdei fülesbagoly fiókák (Fotó: Bodics Dániel)

Erdei fülesbagoly fiókák (Fotó: Bodics Dániel)

Az ellenőrzések során 35 vörös vércse, 3 kék vércse és 3 erdei fülesbagoly fióka kapott gyűrűt. A kék vércse fiókák messziről is leolvasható színes jelölőgyűrűt kaptak.

Érdekesség, hogy a területen költő kék vércse pár tojója színes gyűrűt viselt, így könnyen azonosítani tudtuk, hogy a határtól nem messze Szlovákiában kelt ki pár évvel ezelőtt, és most a kikelési helyétől nem messze már maga is fiókáit nevelte.

Az idei évben is részt vettünk az országos kék vércse szinkronon, amelynek keretén belül heti egy alkalommal az éjszakázó helyre behúzó madarakat számoltuk, amelynek eredményei az alábbi grafikonon láthatóak:

Kék vércse szinkron számlálás eredményei 2022-ben (Ábra: Bodics Dániel)

Kék vércse szinkron számlálás eredményei 2022-ben (Ábra: Bodics Dániel)

A szinkronok alkalmával Spakovszky Péter tagtársunk 3 madár színes jelölőgyűrűjét tudta leolvasni; egy Szlovákiában jelölt 3 éves hím, egy 2 éves Olaszországban jelölt tojó és egy tavaly Székkutason jelölt hím madarat azonosítottunk. A Székkutason jelölt madarat idén májusban, Svájcban is leolvasták.

Köszönjük önkénteseink segítségét!

Bodics Dániel

Öreg tojó kék vércse gyűrűzés közben (Fotó: Bodics Dániel)

Öreg tojó kék vércse gyűrűzés közben (Fotó: Bodics Dániel)