Tovább romlott az Egyesült Királyság madarainak helyzete

Megjelent az Egyesült Királyság, a Csatorna-szigetek és a Man sziget madarainak helyzetét bemutató, sorrendben az ötödik elemzés (Birds of Conservation Concern – BoCC5), amely a jelzőlámpa színeihez hasonlóan vörös, borostyán és zöld kategóriákba sorolja be a terület 245 rendszeresen előforduló madárfaját. 

Sárgarigó (Fotó: Máté Bence)

A British Birds madártani folyóirat 2021. decemberi számában napvilágot látott elemzés sajnos a madárpopulációk állapotának folyamatos hanyatlását mutatta ki. Összesen 70 faj (az értékeltek 29%-a) szerepel most a vörös besorolásban, szemben az 1996-os, első felülvizsgálatban szereplő 36 fajjal. A legutóbbi, 2015-ös felülvizsgálat óta költőfajként kipusztult a sárgarigó. Tizenegy faj került át a vörös listára, míg csak hat faj került át a vörösről a borostyánra. Az újonnan felkerült fajok közé tartozik a globálisan veszélyeztetett villás viharfecske, de a korábban közönséges sarlósfecske, molnárfecske és zöldike is! Nem javult a mezőgazdasági területekhez kapcsolódó fajok, a hegyvidékekre jellemző fajok és a hosszú távú vonuló fajok általános állapota; sőt több ilyen faj is felkerült a Vörös listára. A telelő vízimadarak helyzete is egyre nagyobb aggodalomra ad okot. A kevés jó hír közé tartozik, hogy a célzott védelmi intézkedéseknek köszönhetően a rétisas a vörös kategóriából a borostyánba került át, vagy hogy a bölömbika korábban vészesen lecsökkent állománya is növekedésnek indult.

A fenti értékelés 1996. óta ötödik alkalommal jelent meg, egységes kritériumok alapján besorolva a madarakat az egyes kategóriákba, amelyek azonban nem teljesen egyeznek meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listák összeállítására kiadott útmutatójával. A közreműködő szakmai szervezetek ezért az IUCN-kritériumok alapján is elvégezték az így már nemzetközi szinten összevethető elemzést. Sajnos nem meglepetés, hogy az így kapott kép sem kedvező: a 235 értékelt, rendszeresen előforduló faj 46%-a kihalással fenyegetett. Ha külön kezeljük a fészkelő és a telelő állományokat, akkor az elemzésben szereplő 285 populáció 43%-a fenyegetett kihalással.

Az elemzések figyelembe vették a madárfajok állománynagyságára, állományváltozására és elterjedésének változására vonatkozó adatokat, amelynek nagy részét a szigetország madárvédelmi egyesületeinek – többek közt az RSPB és a BTO – önkéntes felmérői, madarászai szolgáltattak.

Magyarország madárállományainak részletes elemzését az Agrárminisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által közelmúltban kiadott, Magyarország madáratlasza c. könyv mutatja be, amely a madaratlasz.mme.hu internetes címen érhető el

Kapcsolódó hírek

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Schmidt Egon életének 92 évében elhunyt.  Elhunyt szerettünk búcsúztatása 2023. március 10-én 11:15 órakor lesz a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozóban.  

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Madarak és Fák Napja alkalmából országos versenyt hirdet az általános iskolai felső tagozatos tanulók számára.

Schmidt Egon a Kossuth-díjjal (fotó: Haraszthy László)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők...