Nagy Téli Madárles - Számít, ha velünk számolsz!

Itt a várva-várt Nagy Téli Madárles!  Számold velünk a madáretetők és a parkok, kertek madarait december 28. és február 28. között! A számolásban bárki részt vehet előzetes természetismereti képzés nélkül. Az adatok feltöltéséhez nem kell más, mint egy mobiltelefon, vagy jegyzetfüzet. A programok bár egyszerűek, mégis értékes adatokkal segítheted az MME munkáját. 

Nagy téli madárles

Az adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében tovább fejlesztettük a Turdus  nevű (ez a rigófélék tudományos családneve) mobiltelefonos appot is. Ezt eddig csak szakmai adatgyűjtésre használtuk, de az új modulok bevezetésével mindenki számára elérhetővé válik. Az alkalmazás lényegesen megkönnyíti a megfigyelést, mivel azonnal rögzíti a bevitt adatokat, az eltelt idő mérésével segít tartani a 30 perces időtartamot, de segítséget nyújt a fajok meghatározásában is.

 

 


Videós segédlet a Turdus applikáció használatához

Aki nem szeretne okostelefont használni az adatok feltöltéséhez, az letöltheti az alábbi poszter utolsó oldalán található adatlapot is, azonban az ide rögzített adatokat még fel kell töltenie az internetes adatbázisba (ezért is jobb az app). 


A képre kattintva elérhető a nagy felbontású poszter és útmutató. A3-méretű.
Nyomtatáskor kérjük, állítsák be a kívánt papírméretet! 

 

Részletes útmutató

Válassz helyet a megfigyeléshez! 

A Nagy Téli Madárles megfigyeléseit elsősorban madáretetők környékén végezzük. Ennek megfelelően olyan helyet válassz, ahol egy madáretető vagy valamilyen természetes táplálkozóhely van, amit a madarak rendszeresen látogatnak a tél folyamán! Fontos az is, hogy legyen egy kényelmes megfigyelő helyed, amelyről jó a rálátás és ahonnan több héten keresztül lehetőséged lesz a madarak számlálására. Ha kiválasztottad a megfigyelés helyét (ahol ülsz vagy állsz), akkor lehetőség szerint az egész szezonban onnan végezd a megfigyeléseket. 
 

 Melyik napszakban és mennyi ideig végezz megfigyeléseket? 

Lehetőség szerint a délelőtti órákban végezd a számlálást, és minden esetben 30 percig tartson a megfigyelés. Fontos, hogy mindenképpen rögzítsd a számlálások kezdésének időpontját! 
Ha a Turdus alkalmazást használod az adatok rögzítésére, akkor elindul az idő mérése, s értesít a számlálás végéről is.
A 30 perc folyamán lehetőség szerint végig a megfigyeléssel foglalkozz! Ha bármi miatt 5-10 perc kimaradna, akkor inkább kezdd újra a számlálást.
 

Használd a Turdus app-ot vagy a papír adatlapot, majd töltsd fel adataidat! 

Minden számlálás során rögzítened kell a megfigyelés adatait. Elsősorban a  Turdus mobiltelefonos alkalmazás használatára buzdítunk, hiszen ezzel sokkal könnyebb dolgod lesz! Az alkalmazás azonnal rögzíti a megfigyeléseidet, méri az eltelt időt, segít a fajok meghatározásában és a számlálás végén összesíti is az adataidat. A Turdus elérhető Android és iOS rendszert használó telefonokra és tabletekre is. 
Természetesen a hagyományos adatlap is segíti a számlálás adatainak rögzítését, de a papírra lejegyzett adatokat még fel kell tölteni az adatbázisba
Ne küldd be a papírt hozzánk, mi nem tudjuk rögzíteni az adatokat! 
 

Hogyan határozd meg a megfigyelt madárfajokat? 

A madarak azonosítása az etetőnél kritikus fontosságú a rögzített adatok minősége és a Téli madárles sikere szempontjából. Mivel viszonylag kevés madárfaj keresi fel a legtöbb etetőt, ezek a fajok egy kis gyakorlással és gondos megfigyeléssel könnyen meghatározhatók. Javasoljuk, hogy ismerkedj meg az etetők gyakori madaraival, első körben a Téli madárles poszter tanulmányozásával (fent). 
Számtalan további lehetőség van a madárfajok megismerésére, kezdve az MME honlap Tudástárában elérhető Magyarország madarai oldalakkal vagy a Madárhatározó app-pal. A Turdus applikáció Téli madárles moduljában is megtalálhatóak a 24 leggyakoribb faj határozását segítő képek, de hosszú távon egy terepi határozókönyv beszerzése sem elvetendő ötlet. 
Ha nem tudsz azonosítani egy madarat, írd le, hogyan nézett ki (figyelj a határozást segítő bélyegeire, méretére, jellegzetes formájára, mintázatára és színeire) vagy fotózd le! Jegyezd fel, hogy mikor és hányat láttál, hogy a megfigyelést hozzáadhasd a számláláshoz, ha később azonosítani tudod a fajt. 
 

Hogyan számlálj? 

Annak érdekében, hogy a Nagy Téli madárles adatait tudományos kutatásokhoz lehessen használni, minden megfigyelőnek pontosan ugyanúgy kell megszámolnia a madarakat, amelyeket a számlálás 30 perce alatt lát. 
A számolás menete a következő: 
 • Használd a Turdus app-ot vagy legyen kéznél a papír adatlap és az útmutató. 
 • Ha a papír adatlapod használod, a megfigyelés megkezdésekor jegyezd fel a dátumot és indítsd el az idő mérését, hogy biztosan 30 percig számlálj. Ha az app-ot használod, erre nem lesz szükség, az app elvégzi helyetted.  
 • Minden alkalommal, amikor egy fajt látsz a kiválasztott helyen, számold meg az egyidejűleg látható egyedek számát minden észlelt faj esetén, és jegyezd fel ezt a számot a számlálólapra vagy írd be új észlelésként az applikációba. (Például, ha először ránézel az etetőre, egy csuszkát és négy széncinegét látsz, jegyezd fel ezeket a számokat a nevük mellé.)  
 • Ha később az adott félórás számlálás során egy faj több egyedét látod egyidejűleg, javítsd át az adatokat a papírodon, hogy a nagyobb számot rögzítsd. (Például, ha később két csuszkát és nyolc széncinegét látsz, módosítsd a csuszkák számát egyről kettőre, a széncinegék számát pedig négyről nyolcra.) Ha az appot használod, javíthatod a számot is, de új észlelésként is felviheted a nagyobb egyedszámot.  
 • Ne add össze a számokat! A számlálás során egyszerre csak az egyes fajok legnagyobb egyedszámát kell rögzítened. Ha ezt a módszert követed, soha nem fogsz egy madarat többször rögzíteni.  
 • Az adott napi számlálás végén az egyidejűleg látott legnagyobb egyedszám lesz a végső számod az egyes fajok esetében, amelyet jelenteni fogsz a Téli madárlesnek.   
Számláld meg… 
 • fajonként az összes egyedet, ami egyszerre látható. Például, ha két házi veréb van az etetőn, és további hat várja a sorát egy közeli bokorban, számold meg mind a nyolcat. 
 • a madarakat, amelyek vonzódnak a megfigyelési helyhez az általad biztosított élelem vagy víz miatt, még akkor is, ha nem táplálkoznak, esznek vagy fürdenek. Például számold meg az olyan madarakat, mint a karvaly, ami az etetőkre járó madarakkal táplálkoznak, de nem feltétlenül jönnek magára az etetőre. 
 • a madarakat, amelyek vonzódnak az etetőhelyen tartott gyümölcsökhöz vagy bokrokhoz. Ilyen például a vörösbegy vagy a csonttollú. 
De ne számláld… 
 • a madarakat, amelyek egyszerűen átrepülnek az etetőhely fölött, mint például a ludak vagy a darvak. 
 • a madarakat, amelyeket a kiválasztott számlálási napokon kívül figyelsz meg. Ha nem számlálási napon látsz olyan madarat, amelyről adatokat szeretnél közölni, töltsd fel a Turdus applikáció MAP moduljában alkalmi megfigyelésként. 
 • a madarakat, amelyeket csak sötétedés után hallasz, vagy csak mesterséges fénnyel látsz. 

Minden számlálás fontos! 

A Nagy Téli Madárles részvevői fejében megfordulhat, hogy abbahagyják a számlálásokat, mert úgy vélik, hogy a megfigyeléseik nem fontosak. Általában minden héten ugyanazokat a madarakat látják, vagy nagyon kevés madarat látnak, vagy egyáltalán nem. Noha mindannyiunkat lenyűgöznek a szokatlan megfigyelések és a nagy számok, a madarak mindennapos megfigyelései ugyanolyan fontosak a madárpopulációk vizsgálatában. A szakemberek csak úgy tudják meg, hogy mikor hiányoznak a madarak, ha az emberek, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés madarat látnak, rögzítik nekik.  
 
Ne feledd, ha egyetlen madár sem látogatja meg etetőid, ez az információ is fontos! Ha az appot használod, indítsd el a számlálást, add meg a hóborítás adatokat és ha letelt az idő, állítsd le a számlálást. Ha papír alapon végzed a számlálást és nem látsz madarat, kérjük, akkor is rögzítsd az adataidat a honlapon (megfigyelési hely, idő, egyéb változók)! 
 

Jegyezd fel a környezet főbb jellemzőit! 

Átfogó időjárási információkat elérhetünk az országos adatbázisokból, és össze tudjuk illeszteni azokat a számlálási adatokkal, így nem kell olyan időjárási adatokat rögzíteni, mint a hőmérséklet, a csapadék és a szél erőssége. A hó mennyisége azonban nagyon változó az egyes helyszíneken, és fontos lehet az etetők látogatottságának értelmezéséhez. Kérjük, rögzítsd az etetőhelyen a hóréteg vastagságát a számlálás során (nincs hó, foltokban 1-2 cm, 3-5 cm, 6-10 cm, >10 cm). 
A környezettel kapcsolatban rögzítendő még az etetőhely és környékének jellege, de ezt csak az első alkalommal kérjük megadni. 
 

A madarak viselkedésének megfigyelése 

Arra kérjük a Nagy Téli madárles résztvevőit, hogy számoljanak be kétféle viselkedésről, amelyet megfigyelhetnek a madarak között az etetőknél: elzavarás és predáció (zsákmányszerzés). Ha bármelyik viselkedést megfigyeled, jegyezd fel annak a madárnak a faját, amely megpróbál egy másik madarat elzavarni vagy elejteni (zsákmányolni), valamint a célba vett madárfajt is. Lehetnek azonos vagy különböző fajok. Jegyezd fel azt is, hogy a viselkedés sikeres volt-e vagy sem (pl. a szajkó sikeresen elzavarta a széncinegéket vagy a karvaly elejtett (zsákmányolt) egy fekete rigót). 
 • Elzavarás az, amikor egy madár megpróbálja az etetőről vagy annak közeléből elüldözni a másik madarat, hogy megszerezze az élelmet. Ez az esemény akkor sikeres, ha a megtámadott madár arrébb ugrik vagy elszáll az etetőről.  
 • Predáció az, amikor egy madár megkísérel elfogni vagy elejteni egy másik madarat. A predációs események gyakran gyorsan történnek és nehezen megfigyelhetők. Ha biztos vagy abban, hogy a ragadozó eredményes volt, akkor jelentsd a predációs eseményt sikeresnek (a ragadozó szemszögéből nézve sikeres). Ha egy esemény sikertelen, például amikor egy karvaly egy madáretetőre repül, és préda nélkül távozik, előfordulhat, hogy nem lehet azonosítani a célfajt. 

Megfigyelési napok 

A Nagy Téli Madárles december 28-án kezdődik és február 28-ig tart. Számunkra akkor legértékesebb az adatod, ha minél több héten, hetente egyszer, mindig ugyanazon a napon tudod elvégezni a számlálást, de az adatokat akkor is felhasználjuk, ha csak egy alkalommal tudsz részt venni a megfigyelésben.
Ismétlődő megfigyelés esetén válassz ki egy napot a héten. Olyan napokat jelölj ki megfigyelésre, amelyeken biztosan el tudod azt végezni. Fontos, hogy két megfigyelés között elteljen közel egy hét. Ha például az egyik héten vasárnap számlálsz, akkor a következő alkalom ne a hét elején (hétfő-szerda), hanem a második felében legyen (péntek-vasárnap). 
Fontos az is, hogy az időjárás is megfelelő legyen, ne legyen erős szél és zavaró intenzitású esőzés vagy havazás. Nem baj, ha emiatt kimarad egy számlálás, vagy pár nappal későbbre csúszik.
Ha lehetséges, napokkal előre ütemezd be a számlálást. Azt javasoljuk, hogy hetente legfeljebb egy napot válassz! Ne változtasd meg a napok számát csak azért, mert nagyobb számokat vagy érdekesebb madárfajokat látsz! Ezzel torzítanád az adatokat.  

Tippek a számláláshoz 

Folyamatosan jönnek-mennek a madarak az etetőn 
Körülbelül fél, egy percenként becsüld meg az egy pillanatban a megfigyelési területen látható madarak mennyiségét.  
 
Túl sok madár 
Nagyon nehéz lehet megszámolni a madárrajokat, különösen, ha folyamatosan mozognak. Az állományban lévő madarak számának becsléséhez használd a „blokk” módszert. Először számold meg a madarakat egy tipikus sűrűségű képzeletbeli blokkban. A blokk legyen kicsi, hogy csak 10-25 madár legyen benne. Ezután helyezd rá a blokkot az egész csapatra, és becsüld meg, hányszor illeszkedik. Végül szorozd meg ezt a számot az eredeti blokkban lévő madarak számával.  
 
Vegyes csapatok 
Ha nagy, vegyes csapatok jelennek meg az etetőnél, nehéz lehet nyomon követni a madarak faját és egyedszámát. Először becsüld meg az állomány teljes méretét a fenti módszerrel. Például, ha egy állományt 80 madárra becsülsz, vegyél több „mintát” ebből a 80 madárból, pl. kis csoportokból, amelyek jól láthatóak az etető alatt, és becsüld meg az egyes fajok arányát az egyes csoportokban. Ha egy 10 madárból álló csoportban lehet 5 tengelic, 4 mezei veréb és 1 zöldike, s ez a csoport az egész csapatra reprezentatívnak tűnik, alkalmazd a számított arányt az összesen 80 madárra, és becsüld meg a teljes állományt 40 tengelicre (az állomány 50%-a), 32 mezei verébre (az állomány 40%-a) és 8 zöldikére (a csapat 10%-a). 
Ha a számlálóhelyén lévő vegyes fajokból álló csapathoz olyan faj csatlakozik, amely általában nem látható az etetőkön, akkor megszámolhatod, még akkor is, ha az valójában nem látogatja meg az etetőt. (A madár közvetetten vonzódott az etetőhelyhez.) 
 

Az adatok ellenőrzése 

Ritka madarak és nagy számok megerősítése 
Előfordulhat, hogy a következő üzenet jelenik meg az adatok rögzítésekor: 
„Ez egy ritka faj télen! Kérjük, erősítsd meg!” vagy „Ez nagy egyedszám ennél a fajnál! Kérjük, erősítsd meg!” 
Valamit rosszul csináltál? Valószínűleg nem, de megismerkedtél a Téli madárles ellenőrző rendszerével, amely az esetleges hibák kiszűrésére és megjelölésére készült. 

Mindannyian követünk el hibákat, akár a fajok azonosítása során, akár rossz billentyű leütésével a számlálások rögzítésekor. Az ellenőrző rendszert úgy terveztük, hogy észlelje a felmerülő hibákat, mielőtt azok feltöltésre kerülnek a Téli madárles adatbázisba. 
Az adatbázis „agya” jelzést ad, ha olyan faj adatait szeretnéd feltölteni, ami télen nem jellemző vagy nem gyakori hazánkban, valamint akkor is, ha szokatlanul nagy egyedszámban észleltél egy-egy madárfajt. Így a jelzés kiszűri a véletlen elgépelésből adódó hibákat. 
Ha a ritka faj vagy a nagy egyedszám megfelel a valóságnak, akkor megerősíted, és a rendszer megengedi annak feltöltését. Ezek a szokatlan adatok kapnak egy jelölést, így az adatbázis adminisztrátorai és a területi koordinátorok elé kerülnek, akik jóváhagyják és/vagy további kérdéseket vagy kéréseket intéznek az adatközlő felé. (Nagyon ritka faj esetén jelentősen segítheti az elbíráslást, ha értékelhető minőségű (a faj meghatározható) fotó is feltöltésre kerül.) 
 
 
Az EU LIFE Nature alapja által a „Közösen a természetért” pályázat (LIFE NGO4GD/HU/000037) keretében támogatott Nagy téli madárles csak egyike az MME új, TermészetLlesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. A téli akció mellett lesz egy a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő  két felület, a Fecskeles és Gólyales. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció is.  

Kapcsolódó hírek

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Schmidt Egon életének 92 évében elhunyt.  Elhunyt szerettünk búcsúztatása 2023. március 10-én 11:15 órakor lesz a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozóban.  

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Madarak és Fák Napja alkalmából országos versenyt hirdet az általános iskolai felső tagozatos tanulók számára.

Schmidt Egon a Kossuth-díjjal (fotó: Haraszthy László)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők...