Más utakon - daruvonulás váltakozó útvonalakon

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

Daruvonulás Hadarics Tibor

2022-ben minden eddiginél több madár jelent meg a Fertőnél, az első vonulási hullám során (október utolsó hete) 25 ezer felett tetőzött a számuk, a második hullámban (november első hete) 6000-7000 pld-ra becsültük a számukat, november harmadik hetében pedig egy újabb, de még kisebb hullám (1000-2000 madár) is volt. Mára már a madarak továbbálltak, Spanyolország felé vették az irányt.Ezen az őszön is leolvastunk több színes gyűrűs példányt, ezek közül eddig hétnek, hat finn és egy észt madárnak érkeztek meg a gyűrűzési (és korábbi leolvasási) adatai. Szinte mindegyik madarat látták már korábban (akár évekkel korábban) a Hortobágyon, és szinte mindnek van megfigyelése Spanyolországban is, egyeseket korábban láttak már Németországban és Franciaországban is.


Mindez arra utal, hogy ezek a madarak váltogathatják a vonulási útvonalaikat, hiszen vannak köztük olyanok, amelyeket korábban a Finnország-Lengyelország-Németország-Franciaország-Spanyolország útvonalon láttak, máskor viszont lejöttek a Hortobágyra, ahonnan viszont nem déli irányban folytatták útjukat, hanem a Dunántúl felett, majd az Alpokat délről vagy északról megkerülve repültek a spanyolországi telelőhelyeikre.


A térképen a vonalak nem a direkt vonulási útvonalakat jelölik, csupán az egyes leolvasási helyek vannak
vonalakkal összekötve. (forrás: tringa.mme.hu)

 

Fotók és szöveg: Dr. Hadarics Tibor

Kapcsolódó hírek

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Schmidt Egon életének 92 évében elhunyt.  Elhunyt szerettünk búcsúztatása 2023. március 10-én 11:15 órakor lesz a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozóban.  

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Madarak és Fák Napja alkalmából országos versenyt hirdet az általános iskolai felső tagozatos tanulók számára.

Schmidt Egon a Kossuth-díjjal (fotó: Haraszthy László)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők...