Kirándulás az őszi esők után

A nyári forró szárazságot követően idén hirtelen köszöntött be a hideg, csapadékos ősz. Azokon a napokon, mikor egy kis napsütés is várható, sokan szívesen indulnak el kirándulni. Járjunk nyitott szemmel, mert érdekes madármegfigyelések mellett ősszel virágzó növényeket is láthatunk!

Vetővirág (Fotó: Babai Dániel)

A vetővirág (Sternbergia colchiciflora) rendszerint a nyár végi esők után, ősz elején virágzik. Csapadék hiányában a virágzás - ahogy az elmúlt években is sokszor előfordult - nem tömeges, most azonban az időjárás kedvezett ennek a növénynek. Még október elején is láthatók virágzó példányai. Magyar neve arra utal, hogy virágzásának ideje a gabona őszi vetésével esik egybe, latin nevében viszont egy másik növény virágára történő utalást is felfedezhetünk - ez az őszi kikerics (Colchicum autumnale). A vetővirág egyik népi elnevezése is "kikiricsvirágú sárika". Bár a két növény rendszertanilag nem közeli rokona egymásnak, virágzásuk hasonló. Leveleiket ilyenkor nem találjuk, azok tavasszal hajtanak.


Őszi kikerics (Fotó: Babai Dániel)

A száraz nyári, és csapadékos őszi időjárás utáni napsütésben sok növény másodvirágzásba kezdett. A galagonya bokrokon például most egyszerre figyelhetjük meg a még zöld leveleket, a pirosra érő almácska terméseket, és a rózsafélékre jellemző fehéres, ötszirmú, olykor illatos virágokat.


Galagonya másodvirágzásban (Fotó: Babai Dániel)

 

 

Írta: Dr. Benedek Veronika

Tevékenység: