Halfarkasok "járnak" köztünk

A halfarkasok (régebbi nevükön rablósirályok) közepes termetű, sirályszerű megjelenésű, tengeri kötődésű madarak. Európában az északi partvidéket övező tundrákon és szigeteken fészkelnek. A világon élő hét fajuk közül négy (nagy, szélesfarkú, ékfarkú és nyílfarkú halfarkas) a kontinensünkön is költ. Ragadozó életmódot folytatnak, nyáron kisrágcsálókat, főleg lemmingeket, tojásokat, madárfiókákat, rovarokat és akár bogyókat is fogyasztanak, de táplálékuk jelentős részét a halak teszik ki. Ezeket azonban nem maguk fogják, hanem más halászmadaraktól szerzik meg.

Fiatal ékfarkú halfarkas (Fotó: Orbán Zoltán)

Rendkívül jó repülőként addig üldözik és akár csipkedik a levegőben a cséreket, sirályokat, szulákat stb., amíg azok el nem ejtik, vissza nem öklendezik a hal zsákmányukat, amit aztán a halfarkas a levegőben elkapva fogyaszt el.

Elsősorban a tengerek és óceánok vize és parti zónája felett vonulnak, de akár a kontinens belsejébe, a partvidéktől akár több ezer kilométerre, így Magyarországra is ellátogatnak.

Jelenleg Balatonfenyves és Bélatelep térségében lehet látni akár több madarat is, elsősorban ékfarkú halfarkasok sötét és olykor egy-egy világos változatát, plusz akár nyílfarkú halfarkast is.

Orbán Zoltán

Tevékenység: